Duitse dubbelsensor houdt vieze luchtjes buiten

Nieke Roos
Leestijd: 1 minuut

Op de Sensor+Test 2007-beurs in Neurenberg presenteerde het Fraunhofer-instituut voor Natuurkundige Meettechniek een chip die tegelijk de gasconcentratie en de vochtigheid bepaalt. De dubbelsensor is bijvoorbeeld te gebruiken voor klimaatcontrole in auto‘s en gebouwen om vervuilde lucht buiten te houden. ’Tot nu toe waren daarvoor twee aparte sensoren nodig, met ieder hun eigen elektronica‘, zegt projectleider Sven Rademacher. ’Deze lieten zich niet combineren, omdat de ene een temperatuur van twee- tot vierhonderd graden nodig heeft en de andere alleen bij kamertemperatuur werkt.‘

De Fraunhofer-onderzoekers zijn erin geslaagd om twee meters voor gasconcentratie en een vochtigheidsmeter te combineren op een 0,4 mm dunne chip ter grootte van een vingernagel. Hoewel de twee functionele blokken dicht bij elkaar liggen, is er geen warmte-uitwisseling: de gassensoren kunnen heet worden, maar de vochtmeter blijft koel. De truc: de blokken zijn weliswaar integraal onderdeel van de chip, maar om hen heen is al het materiaal weggeëtst op een paar dunne richeltjes na. Die voorkomen dat de warmte zich kan verspreiden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen