Duits researchcluster onderzoekt gevoelige robots

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Deze maand start een consortium onder leiding van het Duitse Forschungszentrum Informatik (FZI), onderdeel van het Karlsruhe Institute of Technology, een onderzoeksproject naar de inzet van servicerobots in het dagelijks leven. Doel van het Aurora-programma is om banderingen te ontwikkelen waarbij mensen en robots efficiënt met elkaar interageren. De wetenschappers richten zich op toepassingen in het huishouden en de zorg.

Het aantal zorgbehoevenden neemt gestaag toe. Het Aurora-project beoogt een bijdrage te leveren om deze mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Aan de andere kant willen de onderzoekers het zorgpersoneel ondersteunen. De uitdaging is om de robots ook cognitieve en sociale eigenschappen te geven: ze moeten niet alleen sterk, precies en snel zijn, maar ook intelligent, flexibel en gevoelig. Alleen dan kunnen ze zich ‘menselijk’ gedragen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.