DSM en Nedcam partneren rond 3d printen in groot formaat

Alexander Pil
29 september 2020

Royal DSM en het Heerenveensen Nedcam hebben hun samenwerking aangekondigd om de toegang tot schaalbaar **fused granulate fabrication (FGF) 3d printen te verbeteren. Nedcam gaat de FGF-printtechnologie gebruiken met materiaen van DSM. Gezamenlijk zullen de engineers nieuwe toepassingen verkennen voor tooling en productie van grote, circulaire delen voor eindgebruik.

Foto: Nedcam

Nedcam heeft onlangs de Cead AM Flexbot-3d-printer in gebruik genomen op zijn productielocatie in Heerenveen. Samen met DSM levert het nu commerciële 3d-printproductiediensten aan fabrikanten die op zoek zijn naar toepassingen in groot formaat, gebruikmakend van DSM’s voor 3d printing geoptimaliseerde pelletmaterialen.

Nedcam en DSM gaan ook samenwerken om nieuwe materialen, processen en toepassingen te ontwikkelen en te testen, en zullen innovatieve oplossingen op de markt brengen voor grote printdelen, zoals toegepast in de scheepvaart, duurzame energie, bouw en infrastructuur. Momenteel werken ze al nauw samen met Royal HaskoningDHV voor het slicen van structurele elementen in het kader van het 3d-printproces.

‘Bij DSM zijn we ervan overtuigd dat FGF een cruciale technologie is om te kunnen voldoen aan de vraag naar 3d printen van structurele en grote componenten in gevulde polymeren, in competitieve productietijden’, aldus Pieter Leen, am-specialist bij DSM. ‘Nedcam vormt een belangrijke schakel tussen productontwikkeling en marktvraag, en hun printservices zullen de acceptatie van additive manufacturing helpen versnellen.’