Droneprimeur in havengebied Antwerpen

Port of Antwerp-Bruges, de samenvoeging van de havens van Antwerpen en Brugge, lanceert een nieuw dronenetwerk. Daarmee is het het eerste industriële gebied dat op grote schaal dronevluchten doet, waarbij de piloot de drone niet ziet. Het netwerk, D-Hive gedoopt, ondersteunt nu dagelijkse operaties van zes drones boven het uitgestrekte havengebied.

Tom Cassauwers
10 mei

Drones vliegen natuurlijk al vaker over industriegebieden. Het Antwerpse project is echter de eerste grootschalige implementatie van zogenaamde BVLOS (Beyond Visual Line Of Sight)-vluchten in een complexe industriële omgeving. Deze gebeuren, in tegenstelling tot VLOS (Visual Line Of Sight)-vluchten, buiten het zicht van de bestuurder.

Port of Antwerp-Bruges werkt voor het D-Hive netwerk samen met Belgische drone-bedrijven DroneMatrix en Skeydrone, naast telecomoperator Proximus. Volgens De Tijd sloot het havenbedrijf een contract van 750.000 euro met hen af voor de komende drie jaar. De lancering steunt op tests die tijdens het door de EU gefinancierde project SAFIR in de haven plaatsvonden.

Drone onderweg boven het Antwerpse havengebied. Foto: Port of Antwerp-Bruges

De drones zullen vooral dienen om het 120 km² grote Antwerpse havengebied beter in het oog te houden. Drones kunnen bijvoorbeeld schepen observeren, bruggen inspecteren of interventies van de hulpdiensten bijstaan.

‘Drones zijn een hefboom in het uitvoeren van onze kerntaken als havenautoriteit, gezien de enorme oppervlakte van het havengebied’, stelt Jacques Vandermeiren, ceo van Port of Antwerp-Bruges. ‘Met deze primeur zijn we een belangrijke stap verder in het ontwikkelen van een volledig digitaal zenuwstelsel dat ons zal helpen bij een efficiënter beheer van onze haven en nog veiliger en vlotter verkeer.’

Een belangrijke hinderpaal was wetgeving. Pas twee maanden geleden kwam er groen licht om het dronenetwerk te lanceren. De operationele vergunning werd opgebouwd rond een nieuw BVLOS-kader dat door Skeydrone is gebouwd en door BCAA (Belgian Civil Aviation Authority) en EASA (European Union Aviation Safety Agency) is goedgekeurd.