Drijvende kracht

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Mechatronica Magazine.

Leestijd: 3 minuten

Hightech Brabant zit in een ramp-up die zijn weerga niet kent. De machinebouw voor de markten chips, zonnecellen en leds is het afgelopen half jaar sterk aangetrokken. IC-fabrikanten trapten eind 2008 en in 2009 te hard op de rem. Nu maken ze een inhaalslag in technologie én capaciteit. Daar profiteren veel Nederlandse machinefabrikanen en toeleveranciers van, maar toch vooral Zuid-Nederland met ASML als grote trekker. De hele keten kraakt in zijn voegen. Het goede nieuws is dat system suppliers in vergelijking met de vorige crisis veel meer klanten buiten de grenzen bedienen.

Dat doen ze bovendien op een hoger niveau. De toeleverstructuur maakt op dit moment daadwerkelijk een revolutie door. Dat geldt niet alleen voor mechanische en mechatronische subsystemen. Ook wat besturingen betreft, willen OEM‘s hun spullen kant-en-klaar ontvangen.

Drijvende kracht is ASML. De Veldhovense machinebouwer wil zich concentreren op groei en legt zo veel mogelijk werk buiten de deur. Inclusief de sores die erbij hoort. Tegenwoordig hoor je van ASML‘s managers: ’Softwareontwikkeling managen en daarvoor mensen inhuren? Dat kunnen onze toeleveranciers ook, waarom zouden wij dat nog doen?‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.