Drieduizend Belgische technobanen op de helling

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Donkere wolken pakken zich samen boven de Belgische technologiebedrijven. Vanaf 2008 halveert de groei en in 2009 valt die zelfs volledig stil, vreest branchevereniging Agoria. De bestellingen dalen sterk, de kredieten voor investeringen en aankopen worden duurder en de energiefactuur blijft stijgen. Intussen nemen de loonkosten alleen al door de index toe met 6,7 procent. Agoria verwacht dat dit gevolgen zal hebben voor de rentabiliteit en de werkgelegenheid. Wellicht zullen volgend jaar ongeveer drieduizend banen verdwijnen. Dat komt neer op ruim 1 procent van de totale werkgelegenheid.

In 2007 was er nog geen vuiltje aan de lucht. Het was zelfs een bijzonder sterk jaar voor de technologiebedrijven. De omzet, werkgelegenheid en rentabiliteit verbeterden aanzienlijk. De bedrijfsinkomsten en de werkgelegenheid stegen met respectievelijk 6,8 en 1,9 procent. Ook de rentabiliteit van de bedrijven nam sterk toe. De gemiddelde winst bedroeg 4,8 procent (voor aftrek rente en belasting). Dat was het hoogste peil in jaren.

De eerste helft van 2008 was ook nog relatief goed. De omzet van de technologiebedrijven steeg met 3 procent en ook de werkgelegenheid verbeterde nog lichtjes (0,8 procent). Agoria constateert echter dat de groeivertraging duidelijk is ingezet. Zo daalde de export naar landen in de dollarzone met ruim een kwart en evolueren de bestellingen in het algemeen negatief.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.