Drie procent van bbp naar onderzoek? Vergeet het maar

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het is zeer onwaarschijnlijk dat lidstaten van de Europese Unie in 2020 gemiddeld drie procent van hun bbp in r&d investeren. Dat blijkt uit het rapport ‘Science, research and innovation performance of the EU 2018’ van de Europese Commissie. Daarmee dreigt de drie-procentdoelstelling opnieuw niet te worden gehaald. In de periode 2000 tot 2010 lukte dat met de zogeheten Lissabon-strategie ook al niet.

Alleen Duitsland en Denemarken liggen op koers om de doelstelling te halen. Onder meer België, Nederland en Zweden kunnen dat alleen door de budgetten met circa vijf procent per jaar te verhogen. Nederland heeft overigens een gereduceerde target van 2,5 procent, Zweden een verhoogde van vier procent.

Opvallend is dat Europa tijdens de crisisjaren 2007 tot 2012 bezig was zijn achterstand op de Verenigde Staten in te halen, maar de laatste jaren weer terrein prijsgeeft. Van 2012 tot 2016 groeiden alleen de investeringen van Japan minder hard dan die van Europa.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.