Drie keer fiscaal voordeel

Rolf Grouve is directeur van innovatie- en subsidieadviesbureau Currency Connect.

Leestijd: 3 minuten

Innoverende bedrijven maken massaal gebruik van de WBSO. Uit recente evaluaties bleek nog maar eens hóe goed de moderne ondernemer de weg naar de regeling weet te vinden. Het kost de overheid jaarlijks honderden miljoenen euro‘s om vernieuwende activiteiten van het Nederlandse bedrijfsleven te belonen. Vooral voor kleinere bedrijven is de WBSO een belangrijke steun in de rug om te kunnen innoveren, zo wijzen verschillende onderzoeken uit. Via de regeling krijgt een ondernemer dit jaar tot 42 procent vergoed van de loonkosten voortkomend uit de uren die worden besteed aan R&D.

Wat diezelfde ondernemers op dit moment helaas nog vaak nalaten, is de subsidiecombinatie op te zoeken met de Research & Development Aftrek (RDA) en de Innovatiebox. Alle drie de regelingen mogen namelijk tegelijkertijd en voor hetzelfde project worden toegepast. Ondanks de Haagse bezuinigingsdrift van de afgelopen jaren en het daardoor verdwijnen van tal van subsidiepotjes voor ondernemers zijn er twee interessante fiscale aftrekmogelijkheden bijgekomen die in combinatie met de populaire WBSO zorgen voor een compleet fiscaal voordeelpakket voor de innoverende ondernemer. Zo kennen we vanaf dit jaar de RDA, voor álle innovatiekosten minus de loonkosten (die vallen immers al onder de WBSO), en is er sinds 2010 de Innovatiebox (voorheen Octrooibox).

Door deze drie regelingen in één keer in te zetten, benut de ondernemer het fiscale innovatievoordeel maximaal. Jammer genoeg wordt dit nog niet altijd gedaan. De reden? De RDA is nog nieuw en zit nog niet zoals de WBSO ’in het systeem‘ van ondernemend Nederland. Van de Innovatiebox wordt vaak onterecht gedacht dat deze te ingewikkeld is.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen