Drie jonge agro-ondernemers presenteren aardappelsorteermachine

Marjolein de Wit
Leestijd: 5 minuten

Beschadigde of zieke aardappels handmatig uit de oogst verwijderen is een arbeidsintensief en complex karwei. Flikweert Vision Technologies ontwikkelde een aardappelsorteermachine die het sneller en beter kan.

In het Zeeuwse Ouwerkerk startten nog geen drie jaar geleden de neven Martijn en Lars Flikweert de onderneming Flikweert Vision Technologies. Martijn had gestudeerd aan de Aeres Hogeschool in Dronten en Lars aan de universiteit van Wageningen. Later voegde ook Stefan, de broer van Martijn en werktuigbouwkundige, zich bij het bedrijf.

Martijn en Lars hadden een helder doel: praktische oplossingen ontwikkelen die de agrarische sector verduurzamen en automatiseren. Nu presenteert het drietal een aardappelsorteermachine die op basis van vision en artificial intelligence (ai) automatisch de aardappels sorteert. Om de benodigde snelheid en flexibiliteit te realiseren, deed Flikweert een beroep op Festo voor de cilinders, de besturing en het bussysteem. Het eindresultaat is een machine die tot tien ton aardappels per uur kan verwerken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.