Drie 3d-startups bundelen krachten

Alexander Pil
29 januari 2020

AM-Flow, Additive Center en Marketiger, drie jonge bedrijven die actief zijn in de wereld van 3d-printtechnologie, gaan hun samenwerking intensiveren en nemen daarvoor hun intrek op Brainport Industries Campus (Bic). Het in Amsterdam gevestigde AM-Flow opent daarvoor een tweede vestiging in Eindhoven, Marketiger en Additive Center – beide nu al gevestigd in Eindhoven – verplaatsen al hun activiteiten naar Bic. Samen gaan ze bouwen aan een 3d-innovatiecenter.

Foto: Additive Center

De drie bedrijven verwachten met deze stap niet alleen de onderlinge samenwerking verder te intensiveren, maar ook te kunnen profiteren van de aanwezigheid van de andere huurders binnen Bic, zowel de bedrijven als de onderwijsinstellingen, met hun expertise op het gebied van onder meer robotica, visionsoftware en Industrie 4.0. ‘Brainport is op deze terreinen, maar zeker ook rond 3D-printing en additive manufacturing de hotspot van Nederland, misschien wel van Europa. En dat we op Bic kunnen samenwerken met partijen als Siemens maakt de overstap voor ons extra waardevol’, aldus Stefan Rink van AM-Flow.

Voor Additive Center, dat 3d-technologieën via advisering en productontwikkeling bereikbaar wil maken voor de industrie, ligt de uitdaging in het laagdrempelig beschikbaar maken van het aanbod. Oprichter Maarten van Dijk: ‘We hebben dus een puur inhoudelijke reden om naar Bic te verhuizen: nergens zouden we zo dicht op de markt zitten als daar. Dit is de plek waar industrie, innovatie en opleidingen bij elkaar komen.’ Additive Center ziet in de nieuwe samenwerking ook een kans om 3d-grondstoffen als kunststof – waarmee nu vooral wordt gewerkt – en metaal dichter bij elkaar te brengen.

Marketiger krijgt de ruimte voor de doorontwikkeling. Eigenaar Maikel de Wit benadrukt dat succes voor hem een combinatie van de juiste technologie en de beste omstandigheden vereist. ‘Je kunt bij wijze van spreken de allersnelste printerkop maken, maar die krijgt pas waarde als ook zaken als postprocessing en marktbewerking kloppen. Met ons drieën creëren we de best denkbare situatie om elkaar en het geheel succesvol te maken.’