Drie jaar KP7 levert Nederland 250 miljoen euro op

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Niet op alle terreinen is Nederland nettobetaler aan de EU. Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen hebben aan de eerste drie jaar van het Zevende Kaderprogramma (KP7) van de Europese Commissie 250 miljoen euro ontvangen. De Nederlandse overheid droeg van 2007 tot 2010 750 miljoen euro bij en incasseerde een miljard. Nederland presteert daarmee het beste van de kleine landen. Het staat in de top vijf van Europese landen die de meeste FP7-middelen ontvangen, achter Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië.

Het bedrijfsleven is desalniettemin niet tevreden. MKB-Nederland en VNO-NCW wijzen erop dat in 1997 nog 40 procent van de innovatie- en onderzoekssubsidies naar het bedrijfsleven ging, tegen 20 procent nu. De deelname van het mkb ligt zelfs onder het Europese gemiddelde. Dat komt volgens de werkgevers door onnodige complexiteit en bureaucratie. Zij roepen de EU op meer te doen om het concurrentievermogen te bevorderen.

KP7 is op de helft: het loopt tot 2013.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.