Drie hogescholen gaan versnellen in industrieel metaalprinten
De hogescholen Windesheim, Saxion en Fontys slaan de handen ineen om het onderzoek naar en de kennisdeling over metaalprinten te versterken. Hun samenwerkingsverband Industrial Additive Manufacturing in Metals (IAMM) krijgt daarvoor vier jaar lang in totaal een miljoen euro subsidie, met een mogelijke verlenging van nog eens vier jaar. Bedrijven passen eenzelfde bedrag bij, in cash of in natura.
IAMM wil in die acht jaar uitgroeien tot een praktijkgerichte onderzoeksgroep die kennis ontwikkelt over metaalprinten. De initiatiefnemers willen nieuwe toepassingsgebieden onderzoeken met oog voor de keten en ook de competenties van medewerkers in de industrie versterken. Daarnaast hebben ze als doel om opleidingen op bachelor- en masterniveau te ontwikkelen. De scholen verwachten een landelijke infrastructuur voor onderzoek en onderwijs voor bedrijven op te kunnen zetten, om de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie te bevorderen.

Rein van der Mast, onderzoeksleider 3D-printen in metalen bij Fontys Engineering en initiatiefnemer van IAMM, zegt dat de ons omringende landen Duitsland, België en Frankrijk iets voorlopen op Nederland. Het antwoord is volgens hem: meer expertise opbouwen. ‘Niet alleen technologisch, maar gericht op de hele keten’, onderstreept Van der Mast. De betrokken hogescholen hebben in de afgelopen jaren al geïnvesteerd in metaalprintfaciliteiten, samen met bedrijven en instellingen. ‘Er is inmiddels een slagvaardige onderzoeksgroep met een groot bereik in Nederland’, aldus Van der Mast. ‘We werken samen met regionale fieldlabs en kenniscentra zoals HTSM, Green PAC en TechForFuture.’ Dit wordt verder nog versterkt door de samenwerking met het Vlaams-Nederlandse Flam3D.
De Sprong-aanvraag (Stimuleren van Praktijkgerichte Onderzoeks-Groepen) voor metaalprinten werd door de subsidiegever Regieorgaan SIA als beste beoordeeld. Sprong-subsidies stimuleren samenwerking tussen hogescholen en bedrijfsleven; de helft komt van de overheid, de andere helft passen bedrijven en andere organisaties bij. De initiatiefnemers melden dat een groot aantal organisaties inmiddels is aangehaakt, waaronder Flam3D, Mikrocentrum, TU Delft en ASML.