Doorvoer euv-scanners nadert target

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

ASML heeft in Veldhoven een NXE:3350B-scanner zo ver gekregen 1350 wafers in een etmaal te belichten. Dat heeft het bekendgemaakt bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers. Met deze doorvoer is het bedrijf zijn eigen doelstelling voor dit jaar tot op 150 wafers genaderd. De vorige tussenstand maakte ASML drie maanden geleden bekend en bedroeg 1250 wafers per dag. Tevens hebben drie euv-systemen bij klanten de beoogde beschikbaarheid van tachtig procent gehaald over vier weken. Vorig kwartaal was dat nog maar met één machine gelukt.

Topman Peter Wennink verwacht dat chipfabrikanten euv op zijn vroegst eind 2018 in productie gaan nemen. Dat betekent dat zijn bedrijf in de tweede helft van 2017 moet beginnen de productiemachines te verschepen.

Op het financiële front had ASML te maken met een klein dipje. De omzet van 1,3 miljard euro pakte lager uit dan die in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1,7 miljard binnenkwam. Wennink verwacht echter dit kwartaal alweer terug te keren naar het niveau van 1,7 miljard euro. Dit vanwege de ramp-up die logic-klanten (foundry’s) hebben ingezet voor 10-nanometerproductie, hoewel er ook bestellingen binnenkomen voor 28 en 16 nanometer. De geheugensector houdt zich rustig en handhaaft dezelfde orderpatronen als vorig jaar.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.