Door stijgende rekenkracht past vision beter binnen budgetten

Wim Hoeks
Leestijd: 13 minuten

De industrie grijpt steeds meer naar visiesystemen om fouten in het productieproces te elimineren. Visionspecialist Wim Hoeks van Braincenter zet de geschiedenis en trends in vision op een rijtje en trekt daaruit conclusies voor de toekomst. Visiontechnologie is intussen volwassen, maar heeft nog veel potentie.

Begin jaren vijftig van de vorige eeuw werden er al producten ontwikkeld om met buizencamera‘s en gespecialiseerde hardware celtellingen in het laboratorium uit te voeren. Deze tellingen kosten veel tijd en waren kosteneffectief te automatiseren. In de jaren zestig stort de academische wereld zich op de combinatie camera en computer. Het vakgebied wordt gekoppeld aan kunstmatige intelligentie, waaruit ook andere classificatietechnieken zoals neurale netwerken en fuzzy logic zijn voortgekomen.

In deze ontwikkeling tekenen zich twee stromingen af, al is het geen strikte scheiding. De ene is machinevisie, een toepassingsgericht gebied waar beeldvormingcondities onderdeel uitmaken van de oplossing. De ander is computervisie, een onderzoeksgebied dat vooral is gericht is op begrijpen van de menselijk visuele waarneming. De variatie van de omgevingscondities maakt deel uit van dat probleem. Diverse computervisiealgoritmes worden ook toegepast in machinevisiesystemen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.