‘Doneer gastlessen om jongeren te enthousiasmeren voor technologie’

Alexander Pil
5 juni 2019

Techbedrijven en scholen moeten nog nauwer samenwerken om zo veel mogelijk gastlessen en bedrijfsbezoeken te organiseren. Met als doel nog meer jongeren te enthousiasmeren voor een studie of loopbaan in de technologie. Die oproep deed FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink vorige week na haar gastles op het Corbulo College in Voorburg.

Tijdens de gastles nam zij een klas vmbo-leerlingen mee in de wereld van techniek. Met video’s, interactieve opdrachten en een quiz ontdekten de leerlingen dat technologie overal is: van de mri-afdeling van het ziekenhuis tot een boorplatform in de Waddenzee, van vervoer tot onze voedselvoorziening.

‘Er zat veel energie in de klas, het was echt inspirerend om zo’n gastles te mogen geven’, aldus de FME-voorzitter. ‘In de les stond centraal dat technologie helpt bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Dan merk je meteen dat de leerlingen daarvoor heel slimme ideeën bedenken. Die maatschappelijke impact is juist ook wat technologie zo boeiend maakt.’

Ineke Dezentjé Hamming: ‘De jongens en meiden die nu in de schoolbanken zitten, zijn de technici van morgen. En die hebben we heel hard nodig. Gelukkig weten bedrijven en scholen elkaar al goed te vinden om samen nog meer jongeren te enthousiasmeren voor technologie. Het is fantastisch en ook heel belangrijk ze te laten zien hoe leuk en uitdagend technologie is. Daarom roep ik bedrijven en scholen graag op om samen nóg meer gastlessen en bedrijfsbezoeken te organiseren. Het is dé manier om jongens en meiden al vroeg te laten kennismaken met de wereld van technologie.’

FME en Techniektalent.nu bundelen hun krachten om zo veel mogelijk gastlessen aan te bieden. Wil jij ook een gastles doneren? Meld je dan aan via fme.nl/gastlessen.