Doek valt voor Helianthos

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Nuon trekt de stekker uit dochterbedrijf Helianthos, een proeffabriek voor de productie van amorf silicium dunnefilmzonnecellen. De energieonderneming zegt in een speurtocht van achttien maanden tevergeefs honderdvijftig potentiële investeerders te hebben aangeschreven om het R&D-project uit te bouwen naar commerciële productie. Nuon, sinds 2006 eigenaar van Helianthos, zegt niet de benodigde expertise in huis te hebben om zelf de investering te kunnen verantwoorden. Na 85 miljoen euro vindt het bedrijf het bovendien wel welletjes.

Nuon-CEO Huib Morelisse wijt het gebrek aan belangstelling aan de zware marktcondities. ’Zonnecelproductie neemt wereldwijd toe, terwijl prijzen sterk dalen‘, aldus de topman. ’Het is zeer spijtig dat we niet in staat zijn geweest om, in samenwerking met een partner, een product tegen een competitieve prijs te lanceren.‘

SP-Kamerlid Paulus Jansen plaatst echter vraagtekens bij de goede bedoelingen van Nuon. ’Sinds bruinkoolboer Vattenfall Nuon heeft overgenomen, worden alle duurzame onderdelen kapotbezuinigd. Ook wordt de positie van Nederland als kennisland ondermijnd.‘ Jansen wil daarom dat minister Verhagen er alles aan doet om een doorstart van Helianthos mogelijk te maken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.