Direct drives verbeteren de oppervlaktekwaliteit

Marko Pfeiffer is hoofd branchemanagement bij Ina Drives & Mechatronics Duitsland.

Leestijd: 3 minuten

Direct drives en graniet zorgen voor hoge nauwkeurigheid bij moderne gereedschapsmachines. De bewerkingsmachines van Procon combineren de hoge stijfheid van een granieten bed met de voordelen van Idam-torsiemotoren. De machines fabriceren via het wirbel-proces bijvoorbeeld kogelomloopspindels met hoge oppervlaktekwaliteit. Daardoor kan een aansluitend slijpproces van deze onderdelen achterwege blijven.

In nauwe samenwerking met Schaeffler-dochter Ina Drives & Mechatronics (Idam) heeft Procon een nieuwe generatie wirbel-machines (zie kader) ontwikkeld waarmee hoogwaardige rotatiesymmetrische onderdelen zoals kogelomloopspindels en wormtandwielen kunnen worden gemaakt. Waar de rotatieassen eerder werden aangedreven via een tandwielkast of een tandriemoverbrenging, gebeurt dat bij de Procon-machines door Idam-torsiemotoren. Dit spaart vele mechanische onderdelen uit. Bovendien heeft een direct drive geen last van allerlei ongunstige invloeden die bij andere aandrijvingen wel voorkomen, zoals bijvoorbeeld elasticiteit in de aandrijftrein.

Dankzij de modernste aandrijf-, meet- en regeltechniek zorgen de direct drives van Idam voor hoge mechanische precisie en trillingsvrije loop. Dit leidt tot duidelijke verbetering van de oppervlaktekwaliteit van de werkstukken, die nu een geslepen uiterlijk bezitten als ze de machine verlaten. Het Schaeffler-productspectrum in de Procon-machines wordt gecompleteerd door spindellagers van Fag, een andere Schaeffler-dochter.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.