‘Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie’

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

In 2050 wil Nederland de transitie hebben gemaakt naar een duurzame samenleving en een CO2-neutrale, circulaire industrie. Kleinere en flexibele fabrieken zullen dicht bij de consument opereren. Nieuwe businessmodellen zorgen ervoor dat producten niet meer aan de klant worden verkocht, maar geleased en na gebruik weer teruggenomen. Deze transitie vraagt om herinrichting en aanpassing van industriële processen, waarbij nieuwe technologie moet worden geïmplementeerd, stelt TNO. In de maandag verschenen paper ‘Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie’ legt de r&d-organisatie uit hoe en waarom gebruik van data onmisbaar is bij deze transitie. Om volledig circulair te zijn in 2050 speelt de inzet van data een grote rol. De paper schetst een tijdpad voor Nederland.

‘Nu is het moment om in actie te komen en te werken aan het maximaal hergebruik van materialen, volledig terugdringen van verspilling, CO2-neutraal produceren en het duurzaam opwekken van energie’, zegt Christa Hooijer, wetenschappelijk directeur voor de industrie bij TNO. ‘Hierbij is digitalisering onmisbaar om inzet, verlies en toestand van de gebruikte materialen gedurende de gehéle productieketen in kaart te brengen.’

De transitie naar een duurzaam ecosysteem van slimme, digitale fabrieken en slimme ketens wordt een succes als alle betrokken partijen in de keten mee doen en dezelfde standaarden hanteren, zegt TNO. Begin vandaag, start zélf met digitaliseren en spreek hierover met je toeleveranciers en afnemers, is het advies. Hoe meer bedrijven in de hele keten deze aanpak kiezen, des te eerder spreekt iedere schakel dezelfde taal én hanteert deze ook digitaal.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.