Digitale meetflens HBM voor koppels tot 80 kNm

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Er worden steeds hogere eisen gesteld aan koppelmetingen in testbanken. In rolbanken en testbanken voor dieselmotoren of versnellingsbakken moeten steeds hogere koppels met steeds meer precisie worden gemeten. Daarom heeft Hottinger Baldwin Messtechnik (HBM) de T40FM-koppelmeetflens op de markt gebracht. De component is de opvolger van T10FM-serie en kan koppels tot 80 kNm meten.

De T40FM heeft een verbeterd rotordesign en vernieuwde digitale rotor- en statorelektronica. Hierdoor is een hogere precisie en een betere reproduceerbaarheid van testgegevens gegarandeerd. Het verbeterde ontwerp van het meetlichaam resulteert in een grotere stijfheid in alle richtingen. Tegelijkertijd lukte het HBM om de massa van de koppelmeetflens te verminderen waardoor het traagheidsmoment verder afnam. De radiale stijfheid leidt tot goede eigenschappen met betrekking tot trillingen in buigrichting. De hoge torsiestijfheid in combinatie met het lage traagheidsmoment leidt tot een betere torsie-eigenfrequentie.

Een speciale sigma-delta-converter digitaliseert en verzendt de meetwaarden van de rotor naar de stator. De digitale transmissie voorkomt ruis en verlies van data zelfs in toepassingen waarin EMC kritiek is. Een A/D-conversie in combinatie met een hoge bemonsteringssnelheid van 38.125 meetwaarden per seconde voorkomt interne aliasing-effecten. De TMC-interface in de stator maakt data-uitwisseling met de Tim40-interfacemodule mogelijk. Die ondersteunt verschillende veldbussystemen zoals Can, Ethercat en Profibus-DP.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen