Digital twins in ontwikkeling

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

Digital twins hebben de wind in de zeilen. Onderzoeksbureau Research and Markets verwacht dat de wereldwijde markt voor digital twins tot 2027 jaarlijks met gemiddeld 41,7 procent zal groeien naar een totale waarde van 63,5 miljard dollar. Niet gek want de technologie maakt het mogelijk om efficiënter te produceren en betere onderhoudsdiensten en services te leveren.

Op dit moment worden de meeste digital twins louter gebouwd als projectie van data. Machines in het veld genereren een bak gegevens die je met een twin geweldig mooi in beeld kunt brengen. VDL Nedcar heeft bijvoorbeeld zo’n digital twin geïnstalleerd van zijn fabriek in Born. De informatie uit de productielijnen wordt realtime en in 3D gevisualiseerd. Heel knap, en het opent de deuren naar heel veel toepassingen en procesverbeteringen. De digital twin is echter behoorlijk passief, in de zin dat hij niets doet zonder zijn fysieke tegenhanger. Het is alsof de ene broer alleen leeft als zijn tweelingbroer dat ook doet. Zo zijn vrijwel alle digital twins nu opgezet.

Zou het niet veel interessanter zijn als de fysieke en de virtuele werelden gescheiden entiteiten zijn, en als de digital twin zelf ook nuttige data genereert? Stel je eens voor dat je een productlijn wilt ontwerpen, en daarvoor eerst een twin creëert. Een digitale replica die zo goed is dat zij waardevolle informatie teruggeeft waarmee je het design kunt verbeteren en optimaliseren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.