Developer boards overstijgen geleidelijk industriële computers

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Oorspronkelijk ontworpen voor privégebruik, worden developer boards ook steeds meer toegepast in industriële omgevingen. Ze zijn eenvoudig te programmeren, niet duur en worden ondersteund door een enorme gemeenschap ontwikkelaars. Maar hoe worden developer boards eigenlijk gebruikt in de Nederlandse productiesector? Reichelt Elektronik onderzocht meer dan 1500 bedrijven – waarvan 250 in Nederland – uit de productiesector om daar achter te komen.

Open source grootste voordeel

Developer boards worden ook steeds populairder in de Nederlandse industrie: de overgrote meerderheid (92 procent) gebruikt ze nu in hun eigen bedrijf. Slechts een op de vijftig bedrijven (2 procent) zegt niet van plan te zijn deze boards te gaan gebruiken. Terwijl de voorstanders vooral de opensourcesoftware (48 procent) en het eenvoudig programmeren (42 procent) roemen, zijn de tegenstanders kritisch over de datatransmissie. 25 procent zegt af te zien van het gebruik van developer boards vanwege de lage transmissiesnelheden. Bovendien zijn ontbrekende functies en veiligheidszorgen veel genoemde redenen (24 procent) om geen developer boards te gebruiken.

Shields maken developer board industrieel klaar

Met name shields en HAT’s (hardware attached on top) worden vaak gebruikt om developer boards voor industrieel gebruik te upgraden. 90 procent van de bedrijven upgradet de boards met de volgende functies: uitbreiding van verbindingen en mogelijke transmissieprotocollen (64%), robuuster ontwerp voor de industriële omgeving (55%), snellere gegevensoverdracht (40%) en speciale functies zoals microfoons, 3D motion tracking of energiebeheer (11%)

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.