Developer boards overstijgen geleidelijk industriële computers

Alexander Pil
1 juli 2022

Oorspronkelijk ontworpen voor privégebruik, worden developer boards ook steeds meer toegepast in industriële omgevingen. Ze zijn eenvoudig te programmeren, niet duur en worden ondersteund door een enorme gemeenschap ontwikkelaars. Maar hoe worden developer boards eigenlijk gebruikt in de Nederlandse productiesector? Reichelt Elektronik onderzocht meer dan 1500 bedrijven – waarvan 250 in Nederland – uit de productiesector om daar achter te komen.

Bron: Reichelt Elektronik

Open source grootste voordeel

Developer boards worden ook steeds populairder in de Nederlandse industrie: de overgrote meerderheid (92 procent) gebruikt ze nu in hun eigen bedrijf. Slechts een op de vijftig bedrijven (2 procent) zegt niet van plan te zijn deze boards te gaan gebruiken. Terwijl de voorstanders vooral de opensourcesoftware (48 procent) en het eenvoudig programmeren (42 procent) roemen, zijn de tegenstanders kritisch over de datatransmissie. 25 procent zegt af te zien van het gebruik van developer boards vanwege de lage transmissiesnelheden. Bovendien zijn ontbrekende functies en veiligheidszorgen veel genoemde redenen (24 procent) om geen developer boards te gebruiken.

Shields maken developer board industrieel klaar

Met name shields en HAT’s (hardware attached on top) worden vaak gebruikt om developer boards voor industrieel gebruik te upgraden. 90 procent van de bedrijven upgradet de boards met de volgende functies: uitbreiding van verbindingen en mogelijke transmissieprotocollen (64%), robuuster ontwerp voor de industriële omgeving (55%), snellere gegevensoverdracht (40%) en speciale functies zoals microfoons, 3D motion tracking of energiebeheer (11%)

41 procent zegt in de toekomst robuustere singleboardcomputers en microcontrollers te willen zien. Nederlandse bedrijven zien ook meer potentie in betrouwbare oplossingen voor cybersecurity (45%) en kwaliteitscontroles volgens industriële normen (41%).

Gaan developer boards de traditionele industriële computers vervangen?

Nederlandse bedrijven gebruiken hun developer boards vooral voor industriële toepassingen (43%). Maar ook voor domotica (38%) en robotica (38%). De meeste nemen hun toevlucht tot developer boards van Raspberry Pi (56%), Banana Pi (34%) of Google (31%). Veel bedrijven zien de dominantie van Raspberry Pi echter wankelen: op de vraag welke fabrikant in de komende vijf jaar waarschijnlijk het grootste marktaandeel zal hebben, werden Google en Raspberry Pi evenveel genoemd (38%). Zelfs de absolute wisseling van de wacht ten opzichte van industriële computers lijkt niet meer zo ver weg. Bijna alle (86%) van de ondervraagde besluitvormers ziet developer boards als een serieuze concurrent voor de tot nu toe veelgebruikte industriële computers.

‘Developer boards worden in de Nederlandse industrie al op grote schaal gebruikt’, vertelt Sven Pannewitz, productmanager Development Boards & Vehicle Accessories bij Reichelt. ‘Veel besluitvormers zien ze zelfs als serieuze concurrentie voor de industriële computers die nog steeds de voorkeur genieten. Met de voortschrijdende automatisering van productieprocessen en het toenemend aantal toepassingsgebieden zou het aantal developer boards in de toekomst nog verder kunnen toenemen. Als fabrikanten erin slagen aan de wensen van de industrie te blijven voldoen, zal het gebruik van developer boards binnenkort de norm zijn.’