Demcon verkoopt eerste controller voor laser cladding

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Demcon Advanced Products heeft een eerste controlesysteem voor laser cladding verkocht. Het LCC 100-systeem is ontwikkeld als onderdeel van een onderzoeksproject van het kenniscentrum voor materialen M2I. De eerste koper is het Vlaamse onderzoeksinstituut Vito.

Laser cladding is geschikt voor de reparatie van beschadigde of versleten onderdelen. Tijdens het proces wordt een beetje metaalpoeder met een laser verwarmd waardoor het versmelt met ondergrond. Zo ontstaat er een relatief dikke coating van ongeveer een millimeter. In vergelijking met andere laagdepositiemethodes heeft laser cladding het voordeel van een lage warmte-input, hoge laagkwaliteit en hoge automatiseringsgraad.

Het LCC 100-systeem maakt het mogelijk om het laser cladding-proces significant te verbeteren, aldus M2I. Een camera houdt continu de laserbundel in de gaten. Op basis van deze beelden stelt de controller voortdurend het vermogen van de laser bij. Hierdoor is het vermogen altijd optimaal en dat leidt tot een betere binding tussen substraat en laag, en tot gecontroleerde en constante laageigenschappen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.