Demcon, TNO en VDL in lasercommunicatie met Airbus

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Airbus en VDL stappen samen in de ontwikkeling en productie van lasercommunicatie voor defensie en luchtvaart. Airbus en het Nederlandse TNO leveren de technologische basis. Demcon is partner in de ontwikkeling van de benodigde optomechatronica. Een eerste testvlucht staat voor volgend jaar op de planning.

Het systeem, UltraAir genaamd, maakt het mogelijk om data uit te wisselen met lasers, in een netwerk van grondstations en stationaire satellieten. Met uiterst stabiele en nauwkeurige optomechatronica bereiken de lasercommunicatieterminals overdrachtssnelheden van gigabits per seconde.

UltraAir is in eerste instantie gericht op militaire toepassingen. In tegenstelling tot radiosignalen biedt lasercommunicatie het voordeel dat de smalle bundels moeilijk zijn te onderscheppen of te verstoren. Lasersatellietterminals zijn bovendien compacter, lichter en verbruiken minder energie dan radioverbindingen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.