Demcon stapt in opkomende markt onbemande systemen

Alexander Pil
16 april 2018

Technologieleverancier Demcon heeft een businessunit voor onbemande systemen opgezet. Het doel is bedrijven en overheden helpen hun activiteiten te verbeteren door gebruik te maken van onbemande platformen. In deze jonge markt gaat de businessunit een industrialisatieslag maken in het ontwikkelen, testen en produceren van onbemande platformen. De combinatie van de competenties binnen Demcon op het gebied van robotica, computervision en dataverwerking samen met nieuwe expertises op het gebied van unmanned navigatie, besturing en platformdesign moet van de businessunit een interessante ontwikkelpartner maken.

‘We willen onze klanten ontzorgen met complete oplossingen die voldoen aan de standaarden en normen in hun markt. Daarvoor maakt het niet uit of de oplossing moet kunnen vliegen, rijden, kruipen of varen’, aldus Fedor Ester, die verantwoordelijk is voor de nieuwe businessunit.

Demcon Unmanned Systems gaat fungeren als ontwikkelpartner voor industriële onbemande platformen op basis van autonome besturing, robotica en realtime dataverwerking, verklaart Ester. ‘Door het brede profiel van Demcon hoeven we ons niet te beperken tot één type platform en kijken we naar alle mogelijke oplossingen voor de klant. Industriële toepassingen liggen onder meer in, inspectie en onderhoud, publieke veiligheid en beveiliging, en procesautomatisering. Gebruikersgemak en functionaliteit staan centraal bij de ontwikkeling van industrieel hoogwaardige, betaalbare oplossingen. We richten ons op complexe omgevingen waar medewerkers en robots samenwerken, of waar robots werknemers kunnen vervangen voor gevaarlijke, arbeidsintensieve of routinetaken.’

De nieuwe businessunit opereert vanuit de onlangs in gebruik genomen Delftse vestiging van Demcon. Daar is het kantoor ingericht voor prototyping en in de directe omgeving kunnen tests met onbemande systemen worden uitgevoerd. Voor grootschaliger tests zijn Vliegveld Valkenburg en Space53, het innovatiecluster voor onbemande systemen op de voormalige vliegbasis Twente, beschikbaar.

De markt voor industriële onbemande systemen is veelbelovend, maar nog niet gestandaardiseerd. ‘We willen vooroplopen als het gaat om kwaliteit en betrouwbaarheid van onbemande platformen en werken daarin samen met overheden en kennisinstellingen’, zegt Ester. Naast de project- en productontwikkeling voor klanten hanteert Demcon Unmanned Systems ook een roadmap voor eigen technologieontwikkeling. ‘Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een universeel besturingssystemen voor de mobiele onbemande platformen. Rijdende, vliegende of varende platformen hebben vergelijkbare behoeftes met betrekking tot besturing, navigatie en dataverwerking. Door de input van verschillende sensoren te koppelen aan navigatie, controle, processingpower en de output naar actuatoren, zoals motoren, creëren we een robotbrein. Dit maakt het mogelijk om complexe processen in realtime uit te voeren voor diverse artifical intelligence-functionaliteiten zoals computervision.’

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!