Demcon richt dochter op voor medische robotica

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Demcon gaat met eigen producten de markt voor medische robotica op. Daarvoor heeft het bedrijf een nieuwe onderneming opgericht: Demcon Medical Robotics. Het eerste commerciële product, een naaldplaatsingsrobot voor diagnostiek en behandeling van tumoren, moet eind volgend jaar klaar zijn voor marktintroductie.

Demcon begon zich rond 2010 te verbreden richting medische technologie, aanvankelijk met de overname van het Amsterdamse Finapress Medical Systems. Het focusgebied medical devices is inmiddels goed voor meer dan de helft van de omzet van de onderneming. De activiteiten omvatten contract-r&d, oem-modules voor fabrikanten van medische apparatuur en onderzoeksprojecten op het gebied van minimaal-invasieve interventies en beeldgestuurde therapie. Uit dit onderzoek komen nu de eerste resultaten naar voren die die geschikt zijn voor toepassing in de kliniek, en hiervoor is Demcon Medical Robotics opgericht.

De eerste ontwikkeling van de nieuwe dochter is een systeem voor naaldplaatsing voor diagnostiek en behandeling van tumoren, onder meer in de lever. Dit systeem is samen met het Surgical Robotics Lab van de UT en het UMC Groningen ontwikkeld. Zowel voor het nemen van biopten als voor ablatie Рweefsel wegbranden met radio- of microgolfstraling Рmoet onder beeldvorming een naald nauwkeurig in de tumor worden geplaatst. Dat gebeurt nu nog handmatig op geleide van een ct-scan, maar deze procedure kost veel tijd en levert vaak niet in ̩̩n keer het gewenste resultaat op. Het robotische systeem moet deze praktijk verbeteren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.