Demcon realiseert productielijn Bioneedle voor afbreekbare medicijninjectiesystemen
Bioneedle Drug Delivery heeft bij Demcon een productielijn in gebruik genomen voor een injecteersysteem met afbreekbare bionaaldjes. Het Enschedese techbedrijf helpt bij de ontwikkeling en is mede-investeerder.
Bioneedle Drug Delivery, gevestigd op het Leiden Bio Science Park, werd in 2004 opgericht door bioloog en dierenarts Gijsbert van de Wijdeven. Hij bedacht een nieuwe manier van injecteren, met bionaaldjes van biodegradeerbaar materiaal zoals zetmeel.
De holle naaldjes worden in hoge concentratie gevuld met een medicijn of vaccin. Het materiaal zorgt ook voor houdbaarheid. Bioneedle zegt dat zijn product niet hoeft te worden gekoeld. Een naaldje wordt ingebracht onder de huid of in een spier. Dat gebeurt met een hulpmiddel dat werkt op perslucht. De injectienaald, tevens verpakking, is binnen enkele minuten opgelost in de aanwezige lichaamsvloeistoffen.
Bioneedle zegt dat zijn oplossing eenvoudig, snel en veilig is. Het werkt efficiënter dan de traditionele spuiten, naalden en flesjes. Injecteren is schoon en pijnloos, er blijven geen wegwerpspuiten over en het koelen van medicijnen zou overbodig zijn. De volumes voor transport en opslag zijn een factor 160 kleiner, zegt Bioneedle. Dat betekent kostenbesparingen.
Bioneedle was Nationaal Icoon in 2014
Veterinaire toepassing van de bionaald bleek destijds vanwege complexe regelgeving niet haalbaar. Van de Wijdeven ging zich daarom richten op de humane gezondheidszorg. De wereldgezondheidsorganisatie ziet potentieel voor grootschalige vaccinatiecampagnes, omdat er niet gekoeld hoeft te worden. Dat betekent een eenvoudige logistiek, iets wat van belang is in ontwikkelingslanden. Bioneedle werd mede om die reden in 2014 uitgeroepen tot Nationaal Icoon, wat zorgde voor subsidie en internationale aandacht.
Van medicijnen naar vaccins
In 2019 stapte Wolf Ondracek als ceo aan boord om de starter uit het slop te halen. Met zijn ruim dertig jaar ervaring in klinisch onderzoek voor de farmaceutische industrie moest hij op zoek naar partners en investeerders. De business was aanvankelijke gericht op medicijntoediening, maar Ondracek besloot zich bij de opkomst van covid op vaccins te gaan richten. ‘Daardoor hoefden we veel minder uit te leggen over het belang van snel kunnen injecteren en vaccineren’, aldus de veteraan.
Bioneedle heeft intussen preklinische studies uitgevoerd met vaccins voor polio, tbc, hepatitis en influenza. De studies naar deze eiwitvaccins verliepen gunstig. Bioneedle kijkt nu ook naar andere typen, zoals mRNA- en levend-virusvaccins. Het onderzoek richt zich daarbij op de materiaalsamenstelling en houdbaarheid van de vaccins.

Productielijn
Bioneedle betrok Demcon omdat het maken van kleine, puntige bionaalden complex is. De machinelijn is behoorlijk groot en Demcon beschikte naast ruimte ook over kennis van productietechnologie. Daarbij combineerde Demcon zijn spuitgietmachines met bestaand equipment van Bioneedle.
De huidige lijn is slechts een opstapje. De uiteindelijke productielijn moet bionaalden voor klinisch gebruik gaan produceren volgens hogere eisen. Ondracek: ‘De huidige machines voldoen nog niet aan GMP (Good Manufacturing Practices). De uiteindelijke lijn moet ook schaalbaar zijn, want als de bionaald een succes wordt, gaan we waanzinnige aantallen produceren.’
Naast Demcon heeft Bioneedle bij family, friends and fools – in totaal zeventien partijen – financiering opgehaald. De start-up gebruikt het geld om drie doelen te bereiken: productie, een nieuw vaccinplatform, zoals de levend-virusvaccins, en de eerste klinische studies. Meerdere Demcon-bedrijven zijn erbij betrokken en ook de ervaring met medische productcertificering telt mee. Directeur Dennis Schipper: ‘We krijgen via Bioneedle ook meer zichtbaarheid in Leiden, waar we betrokken willen raken bij de ontwikkelingen in bio- en medische technologie.’