Demcon optimistisch, ziet forse groei in 2010

René Raaijmakers
10 maart 2010

Ingenieursbureau Demcon presteerde in het recessiejaar 2009 uitzonderlijk goed. De omzet lag met 6 miljoen euro een half miljoen boven die van 2008. De high-end technologietoeleverancier uit Oldenzaal eindigde het jaar met een orderportefeuille van 7,5 miljoen euro. Demcon-directeur Dennis Schipper zegt dat de omzetstijging in 2009 vooral het gevolg is van nieuwe activiteiten in de medische markt: ’In die markt hebben we momenteel nog een fors project in de pijplijn. Als dat op zijn plek valt, dan wordt 2010 een woest jaar.‘

Demcons optimisme is in lijn met wat verschillende andere ingenieurs- en projectbureaus de afgelopen maanden meldden. Vele spraken in het afgelopen halfjaar van topdrukte. Dit is een goed signaal, want dit betekent dat opdrachtgevers van deze toeleveranciers weer volop investeren in nieuwe ontwikkelingen. Dat leidt de komende jaren mogelijk tot hogere omzetten in de hightechindustrie. Demcon is een van de weinige toeleveranciers die al zo vroeg in het jaar inzicht geeft in resultaten en vooruitzichten.

Demcon deed het afgelopen jaar geen beroep op de Kenniswerkersregeling. Het bedrijf heeft zo‘n zestig mensen in dienst (gerekend in full time dienstverbanden). Voor 2010 ziet het een forse toename in omzet en personeel. Het aantal openstaande vacatures is inmiddels opgelopen tot boven de tien.

Demcon koos voor meer diversificatie om minder afhankelijk te zijn van de halfgeleiderindustrie. Demcon was vorig jaar succesvol met het acquireren van medische klanten. Schipper ziet de verbreding als een van de belangrijkste strategische keuzes die hij in de afgelopen jaren maakte. ’We hebben nu een persoon volledig vrijgemaakt voor acquisitie in de medische markt‘, aldus Schipper. Demcon heeft zijn medische certificaten bijna binnen, maar werkt al anderhalf jaar volgens de strikte documentatieprocedures die deze markt eist. Dit is voldoende om medische opdrachtgevers goed te kunnen bedienen, aldus Schipper.

Het Oldenzaalse bedrijf werkt ook aan eigen producten. Het startte met TNO-spin-off FMS (Finapres Medical Systems) uit Amsterdam de joint-venture DMS die zich volledig richt op het ontwikkelen en produceren van geavanceerde systemen om continu de conditie van patiënten te kunnen meten. DMS werkt onder meer aan een bloeddrukmeter.

In 2010 verwacht Demcon ook een opvolger te introduceren voor de succesvolle Artist, een camera voor kunsthistorisch onderzoek. Van de Artist zijn er wereldwijd een kleine honderd verkocht. De opvolger Diva wil Demcon introduceren op de AIC2010, een Amerikaanse beurs voor de conservatie en restauratie van cultureel erfgoed. Schipper, vooruitkijkend op 2010: ’Een omzetgroei van 20 procent sluit ik niet uit.‘