Demcon-oprichter Peter Rutgers wint Koster-prijs

Alexander Pil
23 november 2015

Peter Rutgers heeft op de Precisiebeurs de Prof. M.P. Koster-prijs ontvangen van de Dutch Society for Precision Engineering (DSPE). Rutgers – die in 1993 samen met Dennis Schipper aan de wieg stond van Demcon – kreeg de prijs voor zijn bijdrages op het gebied van mechatronica en precisietechnologie in Nederland.

Rutgers geldt als de stille kracht van Demcon. Waar directeur Schipper het gezicht is van de Enschedese ontwikkelpartner en toeleverancier, is Rutgers – officieel mechatronicaconsultant – het technische geweten van Demcon. Naamgever van de prijs Rien Koster hielp Schipper en Rutgers overigens op weg: de eerste klus voor het tweetal bij Philips CFT kwam tot stand via hem.

Het is de zevende keer dat de DSPE de tweejaarlijkse Prof. M.P. Koster-prijs uitreikte. Deze toekenning is bedoeld voor een mechatronicus of ontwerper die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het vakgebied van de mechatronica en precisietechnologie. De DSPE wil hiermee de aandacht vestigen op het belang van het ontwerpen voor de precisie-industrie. In deze industrietak neemt Nederland wereldwijd een leidende positie in. Naamgever Koster heeft hier flink aan bijgedragen als groepsleider bij Philips CFT en hoogleraar aan de Universiteit Twente.