Demcon neemt specialist in fluid handling Convergence over

Alexander Pil
15 juni 2022

Technologieontwikkelaar en -producent Demcon heeft Convergence Industry, specialist in het ontwikkelen van maatwerksystemen voor vloeistoffen en gassen, overgenomen. Onder de vleugels van Demcon kan Convergence verder groeien met de ontwikkeling van hightech systemen voor fluid handling en klanten nog beter bedienen. Met Convergence’s expertise van microfluïdica versterkt Demcon zich in energietechnologie en life sciences & health.

In 2010 startte Convergence Industry in Enschede als spin-off van de Universiteit Twente met de ontwikkeling van testsystemen voor vloeistoffen en gassen. De eerste toepassing lag in membraanfiltratie voor bijvoorbeeld waterzuivering. Convergence bouwde destijds testsystemen voor het karakteriseren van membranen. Andere toepassingen liggen in gasscheidingsinstallaties, lektesters, doseermachines en kleine pilot-procesinstallaties.

Convergence heeft in de loop der jaren tal van complexe testoplossingen ontwikkeld. ‘Vaak kleinschalige systemen’, vertelt oprichter en cto Felix Broens. ‘In twaalf jaar zijn we uitgegroeid tot een specialist in precisie fluid handling. We hebben veel domeinkennis vergaard en expertise opgebouwd in de vereiste regelgeving; denk aan CE-certificering, explosieveiligheid en hygiënisch ontwerp voor de foodsector. Onze apparaten worden vooral gebruikt in laboratoria, ook voor wetenschappelijk onderzoek of medische diagnostiek, en daarnaast in installaties en fabrieken. We hebben daarvoor een mooi internationaal klantenbestand.’ De apparaten van Convergence onderscheiden zich door hun design en bedieningsgemak. Het bedrijf telt zo’n veertig medewerkers en heeft naast Enschede sinds drie jaar ook een locatie in Delft.

Partner voor groei

Broens was al enkele jaren op zoek naar een partner om het bedrijf verder te laten groeien. ‘Voor productontwikkeling heeft ons relatief kleine team niet alle expertises en competenties in huis. We merkten dat klanten meer volume en ontwikkelkracht van ons verwachtten.’ Op projectbasis werkte Convergence daarom al samen met Demcon. ‘De eerste keer was zeven jaar geleden voor een grote opdracht van een medisch-technologisch bedrijf. We hebben nog een functioneel model voor een testapparaat gemaakt en Demcon heeft dat toen verder uitgewerkt. We hadden er destijds de menskracht niet voor en ook ontbrak de benodigde iso-certificering. Enkele gezamenlijke projecten verder zijn we in gesprek gegaan, met als uitkomst dat Convergence is toegevoegd aan de Demcon-groep.’

Het samengaan van Convergence met Demcon past bij de ambities van Broens. ‘Ik kan nu meer tijd besteden aan de groei van het bedrijf en verder kijken naar andere markten, bijvoorbeeld naar brandstofcellen.’ Dat sluit aan bij de ambities van Demcon op energiegebied, reageert Edwin Gerritsen, businessdeveloper bij Demcon: ‘Vorig jaar zijn we gestart met Demcon Energy Systems, om technologie voor de energietransitie te ontwikkelen. Convergence kan ook aansluiten bij een andere recente overname, Demcon Suster, dat met onderzoek en procesontwikkeling bijdraagt aan vergroening van de procesindustrie.’