Demcon neemt belang in Ligalli’s ring voor incontinentiebehandeling

Collin Arocho
Leestijd: 2 minuten

Demcon heeft zijn volgende investering aangekondigd: Ligalli. De Medring van dat Haagse bedrijf is een vaginale ring die zorgt voor effectieve medicijnafgifte en verbeterde diagnostiek bij de behandeling van incontinentie. Demcon, die het apparaat namens Ligalli al ontwikkelde en produceerde, is nu aandeelhouder van het bedrijf geworden met als doel de samenwerking te intensiveren en een nieuwe versie te creëren die andere medicijnen en diagnostiek kan leveren.

Maar liefst een op de zes vrouwen heeft last van problemen veroorzaakt door een overactieve blaas. Anders dan andere vormen van incontinentiebehandeling – meestal pillen waarvan bekend is dat ze veel bijwerkingen hebben – levert het Medring-systeem vloeibare oxybutynine om het probleem te behandelen. Met de mogelijkheid om de ring te plaatsen en te verwijderen, en de kracht om doses te regelen via een app, hebben vrouwen meer controle en ervaren ze tegelijkertijd minder bijwerkingen. Andere vaginale ringbehandelingssystemen bieden slechts een continue toediening van een vaste dosis geneesmiddel.

‘Het menselijk lichaam kan niet alleen medicijnen opnemen, het stuurt ook continu veel gegevens uit over zijn eigen toestand. Onze ring is uitgerust met een temperatuursensor die kan meten of het medicijn daadwerkelijk is afgeleverd’, zegt Ligalli-oprichter en -ceo Willem de Laat. ‘Artsen hebben veel interesse in deze objectieve informatie, omdat ze tot nu toe op patiëntbevestiging moesten vertrouwen. In de toekomst gebruiken we specifieke sensoren om ook glucose- of hormoonspiegels te meten. Naast fysiologische gegevens kunnen we therapiegegevens verzamelen, zodat de medicijnafgifte kan worden aangepast aan de gemeten waarden. Op deze manier kan de arts met behulp van de app de behandeling afstemmen op de individuele patiënt.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen