Demcon maakt handboeien voor nationale veiligheidsdiensten

Alexander Pil
25 februari 2019

Handboeien die lichtgewicht, sterk en veilig zijn, staan op het verlanglijstje van veiligheidsdiensten in binnen- en buitenland. Een aantal van de belangrijkste onderdelen van deze handboeien kan goed worden gemaakt met behulp van metaalspuitgieten. Technologieontwikkelaar en -producent Demcon is met dochterbedrijf Demcon Metal Injection Moulding (Demcon MIM) uitgegroeid tot specialist in deze geavanceerde productietechniek. In opdracht van SHN International maakte Demcon MIM een herontwerp van een bestaande lichtgewicht handboei. Daarmee won SHN de aanbesteding van een landelijke veiligheidsdienst; het levert er nu jaarlijks enkele duizenden stuks. Demcon MIM verzorgt de productie van een aantal onderdelen en de complete assemblage. Om de continuïteit en groei van SHN te waarborgen, heeft Demcon onlangs SHN overgenomen. Dit geeft het bedrijf de slagkracht om ook veiligheids- en overheidsdiensten in andere landen te bedienen en handboeien voor semiciviele toepassingen te ontwikkelen.

Metaalspuitgieten (metal injection moulding, MIM) is geschikt voor het relatief goedkoop produceren van hoogwaardige producten in grote aantallen. ‘De kansen voor MIM liggen vooral in de combinatie van serieproductie, hoge productcomplexiteit, vormvrijheid en hoge kwaliteitseisen’, zegt Ritsaert Willemse van SHN. ‘Onze producten kennen desgewenst een hoge nauwkeurigheid en voldoen in esthetisch opzicht aan hoge eisen, onder meer vanwege de corrosiewerendheid van het materiaal. De lichtgewicht handboei is daarvan een mooie illustratie.’

In opdracht van SHN verzorgde Demcon MIM het gedeeltelijke herontwerp van de bestaande handboei van SHN. De keuze van productietechniek viel voor enkele belangrijke onderdelen van de handboei op het metaalspuitgieten, verklaart Rob Egberink, directeur van Demcon MIM. ‘Met deze techniek zijn complexe geometrieën en lichtgewicht producten te maken die voldoen aan de zware eisen voor sterkte en stijfheid van de boeien.’ Demcon MIM optimaliseerde het ontwerp van deze onderdelen en het bijbehorende productieproces, maakte proefproducten en toonde aan dat deze aan alle specificaties voldoen. De nieuwe handboei is niet alleen lichtgewicht, en dus comfortabel in gebruik, maar ook sterk en veilig. Op basis hiervan won SHN in 2016 de aanbesteding van een landelijke veiligheidsdienst. Het resultaat is dat SHN de komende jaren meerdere duizenden stuks per jaar levert. Demcon MIM verzorgt daarvoor de productie van een aantal onderdelen en nu ook de complete assemblage.

Vanwege deze aansprekende, grote opdracht voor de relatief kleine onderneming is onlangs besloten tot de overname van SHN door Demcon. Dit om de continuïteit en groei van SHN te kunnen waarborgen, zegt Demcon-topman Dennis Schipper: ‘Als onderdeel van onze onderneming heeft SHN een veel grotere operationele en financiële slagkracht in de ontwikkeling, productie en vermarkting van zijn innovatieve handboeien. Bovendien hebben we een gevarieerd internationaal klantenbestand, waardoor we gewend zijn ons te conformeren aan uiteenlopende klant- en markteisen.’ SHN International gaat verder onder de naam Demcon Safety & Security Systems, met Willemse als businessontwikkelaar die de internationale markt verder zal ontginnen.

Demcon verkent nu de kansen voor groei. Zo onderzoekt het samen met een specialist in overheidsinkoop de mogelijkheden voor levering van handboeien aan veiligheidsdiensten in diverse Europese landen. ‘We kunnen nog niet zeggen welke landen dat zijn’, meldt Egberink. ‘Wel is het zo dat elk land zijn eigen eisen stelt aan handboeien, dus moeten we eerst weer prototypes maken voor testen en kwalificatie.’

Sysarch online wenibinar

De productie van MIM-onderdelen en assemblage van de handboeien vindt nu nog plaats in de Demcon-vestiging in Oldenzaal, maar zal dit jaar verhuizen naar Enschede. Daar opent Demcon als onderdeel van zijn groeistrategie een nieuw technologiecentrum dat ruimte gaat bieden voor tweehonderd medewerkers. Het Demcon Technology Center omvat onder meer een Smart Industry Experience Center, een metrologisch demo- en servicecentrum, een instrumentmakerij en ruimte voor productie en (schone) assemblage. Die ruimte is verder voorzien van faciliteiten voor onder meer metaalspuitgieten en assemblage. De opening van het Demcon Technology Center staat gepland voor deze zomer.