Demcon lijft TUE-spin-off Optimal Forming Solutions in

Alexander Pil
Leestijd: 3 minuten

High-end technologieleverancier Demcon heeft Optimal Forming Solutions overgenomen. De kerntechnologie van deze spin-off van de TU Eindhoven is een herconfigureerbare mal waarmee relatief snel en goedkoop enkelstuks producten zijn te maken. Optimal Forming Solutions sluit aan bij de nieuwe businessunit Industrial Systems en past in alle opzichten goed bij Demcon. De technologie vereist namelijk hightech machinebouw, een specialisme van Demcon. Bovendien versterkt de overname de band met Eindhoven, waar het Enschedese bedrijf een snel groeiende vestiging heeft.

Voor het maken van (grote) aantallen identieke producten, van metaal of kunststof, worden vaak mallen of matrijzen gebruikt. De fabricage van dit gereedschap, voor bijvoorbeeld persen of spuitgieten, is echter een kostbare aangelegenheid. Daarom is de productie van enkelstuks of kleine series op deze manier niet rendabel. Een mogelijke oplossing ligt in een mal die eenvoudig en snel is te reconfigureren of herprogrammeren voor een volgend uniek product.

Sebastiaan Boers ontwikkelde in zijn promotieonderzoek aan de TU Eindhoven een reconfigureerbare mal. Dat pennenbed kan een diameter van 1 tot 30 mm hebben en tienduizend pennen tellen. Ze staan in het bed tegen elkaar geklemd en zijn individueel in hoogte verstelbaar met een nauwkeurigheid tot 0,1 mm. ‘Met zo’n pennenbed kon ik snel en efficiënt vormen persen in stalen platen’, vertelt Boers. ‘Ik heb patent verkregen op het mechanisme om met een beperkt aantal actuatoren, of motoren, de pennetjes individueel in te stellen en vast te klemmen. Voor tienduizend pennen heb je dan geen tienduizend motortjes nodig. Je kunt de pennen achter elkaar instellen en afhankelijk van businesscase, denk aan de gewenste instelsnelheid, bepaal je het aantal benodigde actuatoren.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.