Demcon levert eerste van vijfhonderd beademingssystemen

Jessica Vermeer
24 april 2020

Demcon heeft in ruim een maand tijd een eigen beademingssysteem ontwikkeld, geproduceerd en getest. Het systeem is geschikt voor beademing van coronapatiënten op de intensive care. Het ministerie van VWS plaatste op 22 maart een order van vijfhonderd stuks en de eerste voltooide systemen zijn nu geleverd. Demcon heeft ervaring van de productie van beademingsmodules, het mechanische deel van de machine, maar had nooit eerder een volledig systeem geproduceerd.

Demcon ontwikkelde het Demcair-beademingssysteem in een maand tijd. Foto: Demcon

Het Demcair-systeem is gebaseerd op de bestaande Demcon Macawi respiratory systems-technologie. In januari nam de vraag vanuit China naar deze modules sterk toe. In de daaropvolgende weken steeg ook de vraag vanuit de rest van de wereld. Demcon schaalde de productie op door onder meer extra productielijnen op te zetten.

Nu is daarnaast dus een eigen beademingssysteem ontwikkeld. Demcon is zelf eigenaar van de nieuwe technologie. De termijn van een maand is uitzonderlijk kort, stelt Demcon-directeur Dennis Schipper. Normaliter kan zo’n traject tot een jaar duren. ‘Want ook al hadden we de beademingsmodule beschikbaar en hebben we het complete systeem zo eenvoudig mogelijk opgebouwd, het is en blijft complex.’ Er was veel aandacht voor veiligheid, bedieningsgemak en testen. Gezien de hoge vraag naar beademingssystemen speelden restricties van andere opdrachtgevers geen rol.

De ontwikkeling vond plaats in samenwerking met de expertgroep beademingsapparatuur van het ministerie van VWS. Deze groep bepaalt de bruikbaarheid van externe apparatuur voor de intensive care. Demcon had een voorsprong, aldus klinisch fysicus Lieke Poot, lid van de groep: ‘Demcon heeft veel ervaring met het mechanische deel. Wij hadden er vertrouwen in dat ze daar in korte tijd een behuizing en software omheen konden bouwen.’

Het Demcair-systeem is tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerkingen, benadrukt Schipper. Naast de overheid, werden ook de lijnen met leveranciers zeer kort gehouden. Een van die leveranciers is VDL ETG dat alle benodigde nauwkeurige draai- en freesdelen maakte en ondersteunde in de montage bij Demcon. Daarnaast verzorgde VDL Industrial de engineering van het plaatwerk en voorzag VDL Laktechniek de rvs behuizing van verschillende afwerkingen.