Demcon levert eerste van vijfhonderd beademingssystemen

Jessica Vermeer
Leestijd: 2 minuten

Demcon heeft in ruim een maand tijd een eigen beademingssysteem ontwikkeld, geproduceerd en getest. Het systeem is geschikt voor beademing van coronapatiënten op de intensive care. Het ministerie van VWS plaatste op 22 maart een order van vijfhonderd stuks en de eerste voltooide systemen zijn nu geleverd. Demcon heeft ervaring van de productie van beademingsmodules, het mechanische deel van de machine, maar had nooit eerder een volledig systeem geproduceerd.

Het Demcair-systeem is gebaseerd op de bestaande Demcon Macawi respiratory systems-technologie. In januari nam de vraag vanuit China naar deze modules sterk toe. In de daaropvolgende weken steeg ook de vraag vanuit de rest van de wereld. Demcon schaalde de productie op door onder meer extra productielijnen op te zetten.

Nu is daarnaast dus een eigen beademingssysteem ontwikkeld. Demcon is zelf eigenaar van de nieuwe technologie. De termijn van een maand is uitzonderlijk kort, stelt Demcon-directeur Dennis Schipper. Normaliter kan zo’n traject tot een jaar duren. ‘Want ook al hadden we de beademingsmodule beschikbaar en hebben we het complete systeem zo eenvoudig mogelijk opgebouwd, het is en blijft complex.’ Er was veel aandacht voor veiligheid, bedieningsgemak en testen. Gezien de hoge vraag naar beademingssystemen speelden restricties van andere opdrachtgevers geen rol.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.