Demcon koopt Inbiolab

Paul van Gerven
5 juni 2015

Demcon heeft het Groningse Inbiolab overgenomen, een specialist in elektrofysiologische metingen aan spieren en organen via sensoren op de huid. Inbiolab past goed bij een ander Demcon-onderdeel, Macawi Medical Systems, dat beademingsapparatuur ontwikkelt en produceert.

Inbiolab werd in 2010 opgericht na jarenlang onderzoek in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het bedrijfje heeft een oplossing om via uitwendige metingen aan het middenrif de eigen ademhaling van de patiënt te synchroniseren met de kunstmatige. Bij een concurrerende methode moet daarvoor een sensor in de slokdarm worden aangebracht, wat vooral voor te vroeg geboren baby’s te belastend is.

De expertise die Inbiolab zich heeft eigengemaakt, is de meting (elektromyogram, emg) van een zwak elektrisch signaal in de middenrifspier, dat wordt overstemd door de emg-activiteit van het hart. Met geavanceerde versterkers, uitgekiende signaalverwerking en slimme algoritmes weet Inbiolab toch het gewenste signaal te meten. Macawi kan dat onder meer gebruiken om een beademingsapparaat te maken dat inzetbaar is voor zowel baby’s als volwassen.