Demcon gaat 500 beademingsmachines leveren aan de overheid

Jessica Vermeer
31 maart 2020

Het ministerie van Economische Zaken heeft overeenstemming bereikt met Demcon over de productie van vijfhonderd ventilatoren. De overheid zet ook een consortium van bedrijven op om de productie te verhogen. De ventilatoren zijn nodig om ernstige gevallen van Covid-19 te behandelen.

Foto: Demcon

De instroom van patiënten op de intensive care in ziekenhuizen dreigt een tekort aan ventilatoren te veroorzaken. Demcon-dochter Macawi hoopt binnen twee weken vijfhonderd ventilatoren te kunnen leveren. Indien nodig, is verdere opschaling mogelijk. Het door de overheid geïnitieerde consortium moet ook zo snel mogelijk met de productie beginnen. De details zullen naar verwachting spoedig volgen.

Er zijn verschillende andere initiatieven ontstaan om het ventilatortekort te bestrijden. Het Techmed Centre van de Universiteit Twente werkt aan een oplossing om één ventilator tegelijkertijd te gebruiken voor meerdere patiënten. Dit gebeurt door koppelstukken te combineren. De eerste tests tonen aan dat deze toepassing als een extreme noodoplossing moet worden beschouwd.