Demcon draagt bij aan energietransitie

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon stapt in de energietransitie en heeft de ambitie daarmee bij te dragen aan de enorme opdracht die voor ons ligt. Vanuit zijn ervaring met systeemdenken en mechatronisch productontwerp gaat de businessunit Demcon Energy Systems oplossingen voor efficiƫnte en duurzame energiesystemen ontwikkelen. Voorbeelden zijn electrolyzers voor de productie van waterstof uit (groene) stroom en innovatieve batterijtechnologie.

Het verlagen van de CO2-uitstoot en in het verlengde daarvan het loskomen van fossiele grondstoffen is een technologische en economische uitdaging. Deze transitie zal naar verwachting enkele decennia beslaan en zich langs een grillig pad voltrekken. Een belangrijke trend in de energietransitie is decentralisatie van energieopwekking en -opslag. Op lokaal en regionaal niveau ontstaan bijvoorbeeld coƶperaties waarin opwekkers en gebruikers gezamenlijk energie-overschotten slim willen benutten.

ā€˜Demcon heeft in de hightechindustrie uitgebreid ervaring opgedaan met het systeemdenken en wil die nu inzetten voor de energietransitieā€™, vertelt Toon Hermans. Tot begin 2020 was hij directeur van de Demcon-locatie in de regio Eindhoven, nu keert hij terug als directeur van Demcon Energy Systems. ā€˜We beschouwen het complete energiesysteem als ons speelveld, van opwekking en opslag tot omzetting en gebruik. Zo kunnen we efficiĆ«nte decentrale oplossingen ontwikkelen die de hele energieketen bestrijken. Daarvoor combineren we het systeemdenken met onze brede mechatronische ervaring en multifysica-expertise, om energetische processen volledig te doorgronden. We willen snappen wat er gebeurt, om van daaruit een optimaal systeem te bouwen.ā€™

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.