Delftse wtb-studenten ontwerpen pakkethond

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Een bestuurbaar wagentje met zes wielen en hefpoten dat een pakket van minstens tien kilo kan laden en lossen en over diverse hindernissen kan verplaatsen. Ideaal voor pakketbezorgers die – mede vanwege de coronacrisis – steeds meer en zwaardere pakketten moeten afleveren bij mensen thuis. Van alle eerstejaars werkbouwtuigkundestudenten aan de TU Delft wint de studentengroep WB62 met hun pakkethondje ‘De Scarabee’ de Ontwerpwedstrijd 2020.

Het winnende ontwerp heeft zo min mogelijk aandrijvingen en grotendeels mechanische en geometrische oplossingen. Zo blijft het pakket stabiel liggen door twee onaangedreven zijwieltjes aan het middenwiel en een kleine helling in het vlak waar het pakket op ligt. Twee poten kunnen tegelijkertijd worden opgetild met behulp van een simpel scharniersysteem.

De wedstrijd was de afsluiting van een groot eerstejaars ontwerpvak. Analyseren en simuleren speelden dit jaar een grotere rol dan ooit. Vanwege de coronacrisis moest het project vijf weken na de start namelijk onverwachts flink worden aangepast. Een behoorlijke uitdaging, want hoe vorm je een ontwerpvak, dat heel praktijkgericht is en ruim vijfhonderd studenten betreft, opeens om naar online? De opdracht bleef om in competitie met elkaar een ‘pakkethondje’ te ontwerpen, alleen nu in de vorm van een digitale simulatie. De studenten mochten namelijk de werkplaats niet meer in vanwege alle coronamaatregelen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.