Delftse startup Venturi onthult volledig elektrisch korte-afstandsvliegtuig

Nieke Roos
24 januari 2022

Yes!Delft-startup Venturi Aviation heeft een schaalmodel onthuld van zijn volledig elektrische woon-werkvliegtuig, met de codenaam Echelon 01. De emissievrije 44-seater, aangedreven door louter batterijen, koppelt een bereik van 550 km aan een ultrastille werking. Venturi streeft ernaar het vliegtuig eind 2028 in gebruik te nemen.

Echelon 01 is 36 meter lang, heeft een spanwijdte van 38 meter en heeft een kruissnelheid van 264 knopen, een klimsnelheid van 1850 voet per minuut, een maximaal startgewicht van 45 duizend kg en een laadvermogen van bijna vijfduizend kg. Foto: Venturi

Bij aankomst op zijn bestemming wordt de Echelon 01 automatisch opgeladen met maximaal 9 MW vermogen met behulp van Venturi’s gerobotiseerde snellaadsystemen. Na anderhalf uur vliegtijd duurt het opladen 35 minuten. Bij gemiddeld vijf oplaadsessies per dag moet de batterij elke anderhalf jaar worden vervangen. Met behulp van een unieke vervangingstechnologie wordt het vliegtuig vervolgens geüpgraded met meer geavanceerde batterijen en een groter bereik.