Delftse revalidatierobot laat patiënt vrij bewegen

Pieter Edelman
26 november 2018

Het medische-technologiebedrijf Motek en de TU Delft hebben een looprevalidatiesysteem ontwikkeld waarmee patiënten min of meer vrij kunnen rondlopen. Het Rysen-systeem lijkt op een conventionele valbescherming waarbij een patiënt in een tuigje aan een kabel hangt, maar het nieuwe systeem is echter vooral bedoeld om gedoseerde krachten in opwaartse en zijwaartse bewegingen uit te oefenen. Daarmee kan de patiënt uitgedaagd worden om zelf oefeningen te doen, terwijl die alleen ondersteunt wordt waar dat nodig is. Ook wordt het mogelijk om met obstakels of traplopen te oefenen.

Er wordt al lang gewerkt aan robotsystemen voor looprevalidatie, maar die richtten zich vooral op het eindeloos maken van de juiste loopbeweging. De laatste jaren groeit het idee dat het beter is om de patiënt vooral de ruimte te geven om fouten te maken door hem alleen te ondersteunen waar nodig en te zorgen dat hij altijd veilig is. Dit lijkt meer op wat een therapeut doet. Praktijktests moeten de komende jaren uitwijzen of deze aanpak inderdaad werkt.

De Rysen-installatie bij de TU Delft: Foto: Marieke de Lorijn

Het systeem gebruikt twee lange rails die aan het plafond hangen, waar de patiënt op vier punten aan vastzit. Door daar op de juiste manier aan te trekken, kunnen alle benodigde krachten worden uitgeoefend. De ontwerpers konden het vermogen laag houden door verschillende typen motoren voor opwaartse en zijwaartse krachten in te zetten. Daardoor kan het vermogen het apparaat overweg met normale netspanning.

De ontwikkeling van het systeem staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een consortium met het Zwits-Nederlands GTX Medical. Die onderneming werkt aan een therapie om mensen met een lage dwarslaesie weer te laten lopen. Evengoed kan het Rysen-systeem los daarvan worden ingezet voor looprevalidatie na bijvoorbeeld beroertes, het leeuwendeel van de revalidatiepatiënten.