Delftse raketmotor als aandrijving voor nieuwe satellietmarkt

Pieter Edelman
Leestijd: 4 minuten

Het Delfts-Nieuw-Zeelandse Dawn Aerospace heeft een nieuw type raketaandrijving ontwikkeld met veilige vloeistoffen die niet tot cryogene temperaturen gekoeld hoeven te worden. Daarmee wil het een plekje in cubesats veroveren, maar uiteindelijk ook een eigen ruimtevliegtuig bouwen om dit soort kleine satellieten te lanceren.

Innovationquarter sluit zich aan bij een investeringsronde van het Delfts/Nieuw-Zeelandse bedrijf Dawn Aerospace, waarmee dit ‘new space’-bedrijf in totaal twee miljoen euro heeft opgehaald. Met het geld wil het bedrijf een innovatieve satellietaandrijving commercialiseren. Nog dit jaar moeten de eerste kunstmanen met een Dawn-motor de ruimte in gaan. Ook wordt het geld gebruikt voor de verdere ontwikkeling van een ruimtevliegtuig, dat op den duur satellieten in een baan om de aarde moet kunnen brengen.

Het idee van Dawn komt van vier Delftse studenten lucht- en ruimtevaarttechniek: Jeroen Wink, Robert Werner, Stefan Powell en Tobias Knop. Samen met James Powell startten zij het bedrijf in 2016 als spinoff van de tu. Het hoofdkwartier is gevestigd bij Yes!Delft, maar de r&d en productie zitten in Auckland. De Nieuw-Zeelandse regering zet momenteel sterk in op het aantrekken van ruimtevaartbedrijven en heeft open luchtruim in overvloed, waardoor het een aantrekkelijke locatie is om tests uit te voeren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.