Delftse onderzoekers bouwen ‘s werelds kleinste autonome racedrone

Nieke Roos
Leestijd: 4 minuten

Het Micro Air Vehicle Laboratory (Mavlab) van de Technische Universiteit Delft heeft de kleinste autonome racedrone ter wereld gemaakt. Het apparaatje meet 10 centimeter in diameter en weegt 72 gram. Het gebruikt slechts één camera en heel weinig on-board rekenkracht om autonoom door een racebaan te vliegen met een snelheid die de snelste, grotere autonome racedrones evenaart.

Drone-racen met menselijke piloten is een belangrijke e-sport aan het worden. De volgende stap is autonoom drone-racen, dat nu een grote uitdaging is op het gebied van kunstmatige intelligentie en zelfstandige besturing. In de loop der jaren is de snelheid van autonome racedrones geleidelijk omhooggegaan. In recente autonome races vlogen de snelste drones met 2 m/s.

De meeste autonome racedrones zijn uitgerust met krachtige processoren, meerdere hoogwaardige camera’s en soms zelfs laserscanners. Hierdoor kunnen deze drones gebruikmaken van de modernste oplossingen voor visuele waarneming, zoals het opbouwen van kaarten van de omgeving of het nauwkeurig volgen van de bewegingen van de drone in de loop van de tijd. De drones worden hierdoor echter ook relatief zwaar en duur.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.