Delftse e-vliegtuigbouwer Maeve gaat software van Siemens gebruiken

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

De Delftse start-up Maeve Aerospace gaat Siemens Xcelerator gebruiken voor de ontwikkeling van zijn volledig elektrische vliegtuigen. Maeve is onderdeel van start-upversneller YesDelft. Het bedrijf kreeg onlangs een investering van 17,5 miljoen euro van de European Innovation Council en verzilverde inmiddels ruim 2,5 miljoen euro aan Nederlandse subsidies.

Maeve kondigde op de laatste Paris Air Show de Maeve 01 aan, een vliegtuig voor 44 passagiers met een bereik van ruim 400 kilometer. Maeve claimt met zijn ontwerp de operationele kosten met bijna eenderde terug te brengen, vergeleken met bestaande turboprops. De Maeve 01 moet binnen zeven jaar gaan vliegen.

Impressie van de Maeve 01.

Maeve heeft de Siemens Xcelerator softwaregereedschappen inmiddels gebruikt om een digital twin te maken van de elektrische aandrijflijn en daarnaast voor de thermische en veiligheidssimulaties voor het batterijsysteem.

Maeve en Siemens melden in een persbericht dat de ontwerpsoftware heeft geholpen om het totale gewicht van het vliegtuig aanzienlijk te verlagen, waardoor de capaciteit van de aandrijving en batterij konden toenemen.