Delftse drone stijgt op als helikopter, maar vliegt als vliegtuig

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Delfste start-up Atmos UAV heeft zijn eerste product onthuld: Marlyn, een drone bedoeld om gebieden in hoge resolutie in kaart te brengen. Bijzonder aan de Marlyn is dat hij verticaal opstijgt zoals een helikopter, maar eenmaal op kruishoogte kantelt en verder vliegt zoals een vliegtuig. Daardoor heeft de drone slechts een stukje grond van twee bij twee meter nodig voor opstijgen en landen, maar is hij sneller dan een quadcopter: een half uur is genoeg om een vierkante kilometer in kaart te brengen. Bovendien kan de drone overweg met lastige weersomstandigheden zoals sterke wind.

De Marlyn is standaard uitgerust met een hogeresolutiecamera die de grond met een resolutie tot drie bij drie centimeter fotografeert en een hoogtekaart produceert. Het apparaat werkt grotendeels automatisch, de gebruiker moet alleen aangegeven welk oppervlakte in kaart gebracht moet worden en met welke resolutie. De drone is eventueel uit te rusten met andere payloads.

Atmos heeft al een launching customer. Skeye uit Alphen aan de Rijn, een bedrijf dat geografische 3d-informatie levert, heeft meegewerkt aan de ontwikkeling en is de eerste gebruiker. Het bedrijf denkt zijn projecten met de Marlyn twee keer zo snel uit te kunnen voeren.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.