Delftse drone brengt tropisch eiland in kaart

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Een natuurbeschermingsorganisatie heeft het Delftse Atmos UAV in de arm genomen om een van de afgelegen Seychellen-eilanden voor het eerst in vijftig jaar in kaart te brengen. Silhouette Island is te onherbergzaam voor traditionele drones, maar het Delftse helikopter/vliegtuig-hybridemodel kan er goed uit de voeten.

Drones zijn in twee categorieƫn te verdelen: helikopter-achtige modellen met rotors kunnen overal opstijgen en landen, maar hebben een beperkt bereik, terwijl vliegtuig-types snel en ver kunnen vliegen maar een relatief groot stuk open ruimte nodig om op te stijgen en te landen. De laatste jaren komen er echter ook diverse modellen die het beste van de twee werelden combineren. Atmos doet dat met een vliegtuig-model dat op zijn staart kan staan. De drone stijgt op met rotortjes op het staartstuk, waarna die kantelt en met propellers op de vleugels verder vliegt.

Dit blijkt een uitkomst voor cartograaf TFC International, dat in opdracht van de Island Conservation Society een nieuwe kaart van het eiland produceert. Omdat Silhouette Island bergachtig en dicht begroeid is, is er weinig ruimte waar opgestegen en geland kan worden. Daarnaast staat er altijd een sterke wind op het eiland, iets waar de Delftse drone ook goed mee overweg kan.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naarĀ 024 350 3532Ā of stuur een e-mail naarĀ info@techwatch.nl.