Delfts waterstofkarretje gaat voor wereldrecord zuinig rijden

Nieke Roos
Leestijd: 8 minuten

Na een mislukte poging tijdens de Shell Eco-Marathon eind mei doet het Eco-Runner-team volgend jaar opnieuw een gooi naar het Nederlands record zuinig rijden. Met hun waterstofkarretje gaan de Delftse studenten dan voor een gebruik van een op drieduizend. De testrit deze maand is een belangrijke graadmeter. Ultieme doel: het wereldrecord van vierduizend kilometer per liter.

Voor de chauffeuse van de Eco-Runner was het zaak om voorafgaand aan de Shell Eco-Marathon goed op haar gewicht te letten. ’De regel is dat de bestuurder inclusief kleren minimaal vijftig kilo weegt‘, vertelt Thijs Bouquet, student lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft en een van de managers van het universiteitsteam dat met een zelfontwikkeld waterstofvoertuig deelneemt aan de internationale zuinigheidsrace van Shell (zie kader). ’Wij doen er alles aan om de auto zo licht mogelijk te maken en dan accepteren we niet dat de bestuurster ook maar een kilo zwaarder is dan dat minimum. Ze heeft zelfs zoutloos gegeten om ervoor te zorgen dat ze tussen weging en wedstrijd nog wat vocht verloor.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.