Delfts numerus fixus wtb dreigt opnieuw

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

De studentenraad van de TU Delft wil dat de universiteit een herinvoering van een numerus fixus voor werktuigbouwkunde overweegt als studenten blijven klagen over te volle collegezalen, gebrek aan studieplekken en te weinig aandacht van docenten. Dat schrijft universiteitskrant Delta. De ‘vrees’ voor een tsunami van eerstejaars werktuigbouwstudenten is namelijk uitgekomen. Hoewel het nog even wachten is op het aantal daadwerkelijke inschrijvingen, zijn er al 770 vooraanmeldingen binnengekomen. De TU Delft heeft plek voor ongeveer zeshonderd WTB-eerstejaars.

De studentenraad waarschuwt dat die overbelasting een negatief effect zal hebben op de kwaliteit van het onderwijs. Het wijst daarbij bijvoorbeeld op de staf-studentverhouding. Die is tussen 2009 en 2014 gezakt van 1 op 18,5 naar 1 op 27,4, aldus de studentenraad. ‘Als deze trend niet gekeerd kan worden, kan de studentenraad er helaas niet op vertrouwen dat de onderwijskwaliteit gehandhaafd blijft’, zegt de raad in Delta.

De TU Delft probeert het probleem onder meer op te lossen door extra wetenschappelijk personeel aan te nemen. Daar gaat echter wat tijd overheen. Als het te lang duurt en ook andere maatregelen (zoals uitbreiding van de studie- en groepswerkplekken) geen effect sorteren, pleit de studentenraad voor de herinvoering van de numerus fixus. Schoorvoetend heeft het universiteitscollege toegestemd dat in overweging te zullen nemen, met de kanttekening dat het niet alleen een beslissing van de TU is. ‘Die discussie is breder, het is een maatschappelijk debat over de toegang tot onderwijs’, aldus collegelid Anka Mulder in Delta.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.