Delft wint Amazon Picking Challenge

Alexander Pil
4 juli 2016

Een groep engineers uit Delft heeft afgelopen weekend op de Robocup 2016 in Leipzig de Amazon Picking Challenge 2016 gewonnen. Team Delft eindigde op de eerste plek in zowel de picking- als de stowing-finale. Tijdens de challenge moeten robots autonoom een grote variatie van producten uit een container oppakken en op een plank leggen, en vice versa.

Om de challenge tot een goed einde te brengen, moet de robot een oplossing vinden voor een aantal onbeantwoorde vraagstukken in de automatisering: productvariatie en werken in een ongestructureerde omgeving. Dit jaar moest de robot overweg kunnen met onder meer een paar handschoenen, een tandenborstel, een honkbal, een knuffelbeer en een schaar. Team Delft won de stowing-finale met 214 punten. Nummer twee, het Duitse Nimbro-team, verzamelde 186 points. Derde werd het team van MIT met 164 points. In de picking-finale trok team Delft aan het langste eind omdat het net iets sneller was dan het Japanse PFN-team. Nimbro pakte het brons.

Het Delftse systeem is uitgerust met een robotarm met zeven vrijheidsgraden, zeer goede 3d-camera’s en een zelfontwikkelde grijper. Om de robot te controleren heeft het team geavanceerde softwarecomponenten geïntegreerd die zijn gebaseerd of state-of-the-art ai-technieken en robotica. De componenten zijn ontwikkeld met Ros-I en komen als opensource beschikbaar.

Volgens Kanter van Deurzen van Delft Robotics en een van de Delftse teamleiders heeft Team Delft gewonnen door een gedegen voorbereiding. ‘We hebben een zeer robuust systeem gebouwd dat bijna geen fouten maakt als het items pickt.’ Bovendien was de Delftse robot zodanig geprogrammeerd dat hij steeds voor het maximaal aantal punten koos.

Bekijk de stowing-challenge en de picking-challenge op Youtube.

 advertorial 
Daan Meijsen

Ingredients enabling carbon neutrality of warehouse systems

5 oktober 2023 vindt de INCOSE-NL workshop 2023 plaats, met spreker Daan Meijsen van Vanderlande. Tijdens de workshop krijg je inzicht in de verschillende cross-cutting duurzaamheidsperspectieven voor hightech systemen. Bekijk het volledige programma online en registreer nu!