Defensie als launching customer voor industriële innovatie

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse industrie, onder leiding van ondernemersorganisatie FME, en het ministerie van Defensie met de Landmacht als kartrekker, slaan de handen ineen en starten een ‘taskforce kort cyclisch innoveren’. Daarmee willen ze het innovatievermogen van de middelgrote en kleine industrie (mki) aanjagen en het moderniseren van de krijgsmacht versnellen.

De Covid-pandemie heeft grote gevolgen voor de Nederlandse economie. Uit recent onderzoek van FME blijkt dat bijna 80 procent van de bedrijven in de technologische sector zegt ook volgend jaar nog te maken krijgen met omzetdaling of stilstaande groei. Door aanhoudende onzekerheid, blijft vraaguitval de grootste oorzaak. Bedrijven moeten hun investeringen in innovatie terugschroeven. Dat betekent dat Nederland zijn kans verspeelt om koploper te zijn in innovatie, waarmee ons concurrentievermogen onder druk komt te staan, aldus FME. Gezien de belangrijke functie van r&d in de defensie- en veiligheidsindustrie ligt hier een rol voor het ministerie van Defensie. Om de civiele vraaguitval op te vangen, moet innovatie bij de krijgsmacht worden versneld.

Defensie heeft een structurele moderniseringsbehoefte en streeft daarvoor naar duurzame partnerships voor het vinden van innovatieve oplossingen. Defensie kan daarmee als brandstof dienen voor de mki. Iedere euro die Defensie aan innovatie besteedt, levert op termijn vier en een halve euro op voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.