Deepmind en Openai geven gereedschap vrij voor ai-training

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Openai-onderzoeksinstituut voor kunstmatige intelligentie heeft een platform vrijgegeven waarmee ai’s websites kunnen bezoeken en computerspellen kunnen spelen zoals een mens, dus door toetsenbord- en muis-input te sturen en naar de output van het scherm te kijken. De bedoeling van dit Universe-platform is dat intelligent agents kunnen leren zoals mensen dat doen. Uiteindelijk moet dit leiden tot ai’s die, in tegenstelling tot de huidige taakspecifieke systemen, algemeen inzetbaar zijn.

De aankondiging volgt enkele dagen na een enigszins vergelijkbare aankondiging van Google’s ai-bedrijf Deepmind, dat vorig jaar furore maakte toen een computer een menselijke topspeler in het bordspel Go versloeg. Het bedrijf maakt zijn interne Deepmind Lab-tool beschikbaar voor derden, een simulatieomgeving van de fysieke wereld. Agents hebben hierin alleen beschikking over navigatiecommando’s en moeten het net als bij het Universe-platform stellen met afbeeldingen van de gesimuleerde werkelijkheid. Het doel van Deepmind is vergelijkbaar met dat van Openai: onderzoeken hoe algemeen toepasbare agents ontwikkeld kunnen worden.

Beide organisaties hebben hun platforms onder een opensource licentie beschikbaar gemaakt via Github.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen